Експандер з кільцевим зазором

    Експандер з кільцевим зазором складається з товстостінної змішувальної труби зі змінними вставками, що зношуються, та вала на підшипниковій опорі з одної сторони, оснащеного дозуючими і змішувальними елементами.  Конус, що регулюється з допомогою гідравліки, утворює разом з кінцем згаданої труби кільцевий зазор. Зміною положення конусу у процесі роботи можна задавати, програмувати і плавно, без видержки, регулювати  тиск, інтенсивність перемішування, нагрів продукту і споживання енергії.

     Максимальний тиск становить приблизно 40 бар, робоча температура на виході експандера 90 -140 °С. Там же тиск спонтанно падає, внаслідок чого матеріал розширяється і збільшується в об’ємі, а частина води, що добавляється, випаровується також у результаті різкого падіння тиску. У зв’язку з цим додаткове сушіння не потрібно. Розмір частинок експандата можна задавати з допомогою працюючого в одній лінії з експандером подрібнювального пристрою .

Переваги використання експандера з кільцевим зазором:

 
  • підвищення якості гранул та продуктивності пресів - грануляторів
  • можливість переробки «тяжких» компонентів 
  • можливість добавки великих кількостей рідини
  • дезактивація шкідливих речовин
  • знищення сальмонел
  • покращення поживних властивостей кормів
  • можливість одержати не гранульований експандат
  • зниження виробничих витрат
     
 
 
                          

 

 

 
График тиску та температури при використанні технології експандування фірми KAHL
На виході з експандера тиск спонтанно падає, продукт експандується
 Система ESEP представляє собою систему управління і регулулювання для роботи експандера в автоматичному режимі

 

Можливість добавки великої кількості рідини. Рідкі компоненти, наприклад, жири, меласа, винаса та розчинене рибне борошно, можуть вводитися в експандер у великих кількостях.

Модифіціювання крохмалу. Обробка продукту під тиском при високій температурі і вологості дозволяє одержувати модифікований крохмал.

Бережна обробка білку, вітамінів та біокаталізаторів. Високоточне управління технологічним процесом дозволяє переробляти визначаючі кормову цінність компоненти, не пошкоджуючи їх.

Вплив на гранулювання. Експандовані суміші повишають продуктивність преса - гранулятора. Твердість та стабільність гранул регулюються через зміну  параметрів.

Гігієнічна обробка. За рахунок обробки в експандері з кільцевим зазором знищуються патогенні мікроорганізми, такі як сальмонели або плісняві грибки.